Yeni Cami (Ulu Cami)

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Yeni Cami (Ulu Cami) 1977 yılında inşa edilen şimdiki Ulu Cami’nin yerinde 1908’de yapılan Seydavi Cami vardı. Abdülkadir Seydavi yaşadığı döneme damgasını vuran önemli bir isim olarak Ticaret Odasının kurucuları arasında yer aldığı gibi 1905’te Abdullah Merzuk’tan belediye başkanlığı koltuğunu da devralmıştı. Seydavi, Sultan Abdülhamit tarafından Nişan-ı Al-i Osmani beratıyla taltif edilmiştir.

Yeni cami.jpg
Ulu Cami

Seydavi Cami eski Gümrük, şimdiki Ulu Çarşının bulunduğu yerde, Ulu Cami'nin biraz doğusunda bulunuyordu. Abdülkadir Seydavi adında, Belediye Meclis Üyeliği ve Belediye Başkanlığı yapmış bir kişi tarafından inşasına 1900 yılında başlanmış, önceleri büyük tutulduğu için maddi sıkıntıya düşülmüş ve inşaat durmuş, sonra da küçültülerek 1908 yılında tamamlanmıştır. İnşasında Mersin'in zengin çiftçilerinden Hacı Yakup Ağa'nın maddi katkısı olmuştur. Cami arsasının Mersinli zengin Rum Mavromati tarafından bağışlandığı ve ayrıca 400 altın lira verdiği nakledilir. Ancak Mavromati, cemaatinin duymaması için bu bağışın gizli tutulmasını istemiştir. Caminin gelir getiren iki gazinosu ve iki binası bulunuyordu. 1977 yılında yerine Ulu Cami inşa edilmek üzere yıktırılmıştır. Caminin tarihi eser olduğu ve yıktırılmaması gerektiği Seydavi ailesinin fertleri tarafından söylenmişse de gayretleri sonuç vermemiştir. (Mersin Belediyesi 1973'te cami ile gelir getiren külliyesini de yıkarak yerine modern bir cami yapılmasına karar verir. Belediye Başkanı Yüzbaşı lakaplı Muhittin Uyar’dır. (1968-1973)

Ulu Cami üç katlı olup zemin katta 2000 kişilik ibadet mekânı ve son cemaat yeri bulunmaktadır. Ayrıca bodrum katında 400 kişilik konferans salonu olan caminin, iç yüzeyinde ilk defa bu camide uygulanan rumi ve hatai desenli Kütahya çinisi ile yüzeyli ve oymalı ahşap malzeme kullanılmıştır. İbadet mekânına giriş tavanında rumi desenli renkli malakari rölyef uygulanmıştır. Mihrabı çini ve ahşap karışımıdır. Mukarnaslı alçıdan yapılmış olup, üst kavsarasının yüzeyi altın varak kaplanmıştır. İki şerefeli iki minaresi vardır.