Tarsus Lisesi

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Hbilgenoglu (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 04.18, 14 Mayıs 2020 tarihli sürüm
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

ÖZEL LİSE'DEN TARSUS LİSESİ'NE

Tarsus Lisesi, Ortaokul olarak 1926 yılında Bu günkü Sakarya İlk okulu bahçesinde bulunan Tarsus Ermeni Cemaatine ait Meryem Ana Kilisesi' nin eski ek binasında faaliyete başladı.

Eski binanın okul için yetersiz kalması nedeniyle, Türk Eğitim Derneğinin çabalarıyla 23 şubat 1944' de yeni Orta okul binasının temeli atıldı.

1946 yılında yeni projenin dört blok olarak uygulanmasına başlanıp, iki blok olarak bitirildi.Ve orta okul yeni binasına taşındı. Bu bina yıkılan Lise binasıydı.

Tarsus' ta Lise yoktu.Lise seviyesinde sadece Amerikan Koleji vardı.Bu okula da eskiden okul birincileri alınıyordu.Tarsuslu gençler lise okumak için Adana Erkek veya Kız Lisesi' ne gidiyorlardı.Ya da imkanı olan aileler çocuklarını İstanbul' daki yatılı okullara gönderiyorlardı.

1945- 1946 eğitim ve öğretim döneminde Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi açıldı. Tarsuslu gençler bu Lise' ye de gitmeye başladılar.

1952 yılında gençlerin sabah erkenden İstasyona gelerek, Adana veya Mersin' e gitmeleri, akşam geç saatlerde trenle Tarsus' a dönmelerinin zorluğunu gören 1954- 1957 dönemlerinde millet vekili olan eğitime gönül vermiş Rüştü Çetin, Özel Lise Müdürü olur. O tarihte Ankara' da bulunan ve bir Amerikan şirketinde çalışan İngilizce öğtermeni Ali Alptekin' i ( Con Ali ) de ikna ederek Tarsus' a getirtir. Ali Alptekin Bey' i baş muavin ve İngilizce öğretmeni olarak görevlendirir.Öğretmenleri de kendisi bulur. Kendi imkanlarıyla ücretsiz Özel Lise' yi 12 aralık 1952 tarihinde açar. Orta okuldan üç oda alarak eğitim- öğretime başlar.Adana ve Mersin' de okuyan öğrencilerden bir kısmı nakil yaparak, açılan özel lisenin öğrencileri olurlar.

Bu özel Lise öğrencilerinden anımsananlar : Av. Ramazan Çalışkan, Prof. Dr. Halis Dörtlemez, eski Tarsus Belediye başkanı Av. Derviş Sefa Özşenoğlu, emekli Albay Ahmet Özcanaslan, Dr.Ali Kaya Kürklü, coğrafya öğretmeni Durmuş Ercüment Özkaralar' dır.

1952 yılında Rüştü Çetin Başbakan Adnan Menderes' in Tarsus' a geleceğini öğrenir.Özel Lise öğrencilerini Kleopatra Kapısı önünde yolu kesecek şekilde tertipler.Başbakanın konvoyu durmak zorunda kalır.Başbakan makam arabasından inip “ ne istiyorsunuz “ diye sorar öğrenciler “ Lise İstiyoruz “ diye bağırırlar.Önceden seçilen ne yapacağı öğretilen özel lise öğrencisi av. Ramazan Çalışkan öğrencileri temsilen başbakan' ın elini öper ve resmi lise istediklerini söyler.Başbakan Adnan Menderes öğrencilerin isteğini kabul ettiğini beyan eder. ” Lise açıyoruz, hayırlı olsun “ der.Arabasına binip Mersin' e gitmek üzere Tarsus' tan ayrılır.

Yeni müdür ve öğretmenler atanır.18 Aralık 1953 tarihinde Tarsus Lisesi resmen açılır.Bu tarih Tarsus Lisesi' nin kuruluş tarihi olarak kabul edilir. Orta okul ve lise birlikte eğitim ve öğretimi sürdürür.

1971- 1972 öğretim yılından 1984- 1985 öğretim yılı sonuna kadar modern matematik ve fen programı uygulanır..

Ancak 1976- 1977 ders yılında orta okul bölümü kapatılır.Tarsus Lisesi, Lise olarak eğitim öğretimi sürdürür.

Lise binasının yapıldığı yer eski Nusayri Mezarlığı olduğundan ve zemin sağlam olmadığından, zeminde meydana gelen oynamalarla binada çatlaklar oluşup, binada kaymalar meydana geldiğinden, 1993 yılında ders bahçe' ye beton perde duvarlar çekilmesine rağmen bina tahribatı devam ettiğinden, kuzey kısmı yıkılıp güney blokta 1993- 1994 eğetim- öğretim dönemi sürdürülür.

Tarsus Lisesi 1994-1995 ders yılında geçici olarak İjlal Ekenler Lisesi' ne taşınır.Eski Lise Binası tamamen yıkılır.Yeni Lise binasının temeli atılır. Bu bina 1998 yılında bitirilerek,1998- 1999 döneminde Tarsus Lisesi yeni binasına taşınır.

2005-2006 ders yılında Lise' nin adı Tarsus Anadolu Lisesi olarak değiştirilir.Tarsus Lisesi Mezunlar derneğinin çabalarıyla yeniden ismi Tarsus Lisesi olur.Ancak sonradan isim tekrar değiştirilir.Tarsus Fatih Anadolu Lisesi adını alır.

Tarsus Lisesi' nin 1 nolu diploma sahibi Emekli Öğretmen Albay Ahmet Özcanaslan' dır.

Kaynak: Osman Homurlu