Salim Güven İlkokulu

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Mersin'in merkez Akdeniz ilçesine bağlı Cami Şerif Mahallesi'nde bulunan tarihi bir bina ve okul.

Bugünkü okulun batı kesiminde bulunan ve lojman olarak kullanılan bina Protestan Ermeni Kilisesi olarak inşa edilmişti. Daha sonra tahminen 1928 yılında kilise ve bitişiğine "Tarla Mektebi" olarak anılan okul açıldı. Kilise, lojman olarak kullanılırken bitişiğinde eğitim ve öğretim sürdürüldü.

Küçük resim oluşturmada hata: Küçük resim hedefe kaydedilemiyor
Salim Güven İlkokulu

1932'de okulun adı İsmet Paşa Mektebi olarak değiştirildi ve 1950'ye kadar bu isimle faaliyette bulundu. 1950'de Barbaros İlkokulu adını alan okul 1961'de bir değişiklik daha geçirdi ve Salim Güven İlkokulu adını aldı.

Okulun internet sitesinde bu süreç şöyle aktarılıyor: "1961 yılında okul bahçesine Kazanlı Köyü’nden Çiftçi Kasım oğlu Salim Güven adındaki hayırsever vatandaş bugünkü kendi ismiyle anılan 'Salim Güven İlkokulu'nu yaptırmıştır. 1968 yılında bugünkü okul binası ile genelde Milli Eğitim Lojmanı olarak kullanılan bina arasına bir beslenme, öğretmenler odası ve hizmetli evi yapılmıştır. 1974 yılında ise bu odaların üstüne Okul Koruma Derneği tarafından toplantı salonu yapılmıştır. Daha sonraları bu toplantı salonunun yarıya yakın bir kısmı bölünerek 1981-1982 öğretim yılında anasınıfı açılmıştır. 1997-1998 Eğitim öğretim yılında okulumuz 8 yıllık kesintisiz eğitime geçmiş ve “ Salim Güven İlköğretim Okulu ” adını almıştır. 8 yıllık kesintisiz eğitime geçince derslik ihtiyacı doğmuş ve okulun derslik olabilecek her yeri değerlendirilmiş, o güne kadar anasınıfı ve toplantı salonu olarak kullanılan yerler de derslik yapılmıştır. Ayrıca 1999 yazında Okul Koruma Derneği tarafından okulun güney kısmına 1 derslik ve öğretmenler odası için ek bina yapılmıştır." [1]

2012/13 eğitim öğretim yılında 4+4+4 sisteminin hayata geçirilmesiyle okulun adı Salim Güven İlkokulu oldu. Okul, 2020 itibarıyla 1935 m2 yüzölçümü, 670 m2 bina kullanım alanı 11 derslik ile eğitim öğretime devam ediyor.