Narlıkuyu

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı turistik bir yerleşim birimi.

Küçük resim oluşturmada hata: Küçük resim hedefe kaydedilemiyor
Narlıkuyu / Fotoğraf: Nedim Ardoğa

Tarihi öneme de sahip meşhur koyu ve balıkçı lokantalarıyla bilinen Narlıkuyu, bu koy çevresinde 1994 yılında belediye haline getirilmiş ve Silifke Belediyesi'ne bağlanmıştır.

2018 rakamlarına göre nüfusu 2 bin 527'dir.

KONUM

Narlıkuyu, Mersin'i Antalya'ya bağlayan devlet karayolu üzerindedir ve Erdemli'ye 27,5, Silifke'ye 20, Mersin'e 65 km uzaklıktadır.

COĞRAFYA

Altından akan kaynak suyunun da etkisiyle soğuk ve tatlı suyuyla Mersin'deki diğer koylardan ayrışan Narlıkuyu'da deniz sıcaklığı 15-16 derece seviyesindedir. Narlıkuyu'ya hayat veren su kaynaklarından birisi 1.2 km uzaklıktaki Cennet obruğundan gelen yer altı suyudur. Günümüzde Narlıkuyu ile Cennet ve Cehennem Obrukları kara yolu ile birbirine bağlanmıştır.

TARİH

Roma İmparatorluğu döneminde Porto Calamie olarak bilinen Narlıkuyu'da 4. yüzyıldan kalma bir ören vardır. Bu bina öreni, bu dönemde İstanbul adalarında vali olduğu anlaşılan Korykos'lu Poimenios tarafından yaptırılan hamam ve vaftizhanedir. [1]

Bina girişindeki yazıtta "Ey konuk dost! Bu mucizeli suyu kimin bulduğunu, saklı kaynağını kimin gün ışığına çıkardığını merak ediyorsan, bil ki o, imparatorların dostu ve Kutsal Adalar'ın dürüst yöneticisi Poimenios'tur" yazmaktadır.

Hamamın sanatsal değeri yüksek taban mozaiği iyi korunmuş durumdadır. Mozaikte Cennet’in üç hurisi olarak da bilinen Zeus kızları Aglaia, Euphrosyne ve Thalia çıplak olarak kumru ve keklikler arasında dans ederken görülmektedir. Yöre halkı bu sebepten, mozaiğe Üç Güzeller adını vermiştir.

Betimlenen mitolojik öykü Homeros döneminden beri bilinmektedir. Mitolojiye göre, Akdeniz’in köpüklerinden doğan Afrodit burada üç güzelin de katıldığı bir törenle vaftiz edilmiştir. [2]