Mersin Oteli

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Mersin Oteli 1967 yılında ihale edilmiş ve 1971 yılında hizmete girmiştir.

Mersin’in ticaret ve turizm bakımından hızla gelişmekte olmasına karşılık, bilhassa konfor arayan otel müşterisi için konaklama tesisleri yetersizdi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası oteli bu nedenle inşa ettirmiştir.

Mersin'in sosyal ve coğrafî özellikleri dikkate alınarak hazırlanan projede, mahalin iklim şartlarına uygun bir plânlama esas tutulmuş, şehrin geniş toplanma ve yaşama ihtiyaçlarına da imkân sağlanmıştır. Otel esas giriş cephesi ile güneyinde Mersin Milletlerarası Fuarını kuşatan 35 metrelik cadde üzerinde, batı cephesi ile şehrin ana meydanı durumunda olan gümrük meydanı üzerinde 20.50x22.50 m. ölçülü arsada inşa edilmiştir. Bina 41.00 m. yükseklikte bir bodrum ve 12 katlıdır.

Prof. Sadi Öziş, Ayfer ve Sabit Karamani, Ressam Tayfur Sanlıman gibi sanatçıların seçkin eserleri de içte ve dışta mimarî bütün içinde yer almakta ve oteli zenginleştirmektedir. Mimarî Proje: Cahit GÜNERİ Mimar DGSA, Statik ve Betonarme: Y. Müh. Albert KURTARAN, Kontrol: AG Mimarlık ve Mühendislik Bürosu, İhale ve Bitirme: 1967-1971.

Küçük resim oluşturmada hata: Küçük resim hedefe kaydedilemiyor
Mersin Oteli

Turizm Müesseseleri Yönetmeliğine ve milletler arası turistik vasıflara uygun, tamamı banyolu 120 odada 240 yatağı ihtiva eden sekiz yatak katı dışında otelin diğer katlarında, şehrin sosyal hayatına hizmet edebilecek, değişik maksatlarla kullanılır hacimler bulunmaktadır.

Zemin katında, esas giriş ile servis girişi ayrı düşünülmüş; esas giriş fuar sahası ile otel arasındaki 35 metrelik caddeye, servis girişi ise arkadaki 10 numaralı sokağa alınmıştır. Giriş holü ilk kat irtifada ele alınmış; yerli ve yabancı müşterileri tatmin edecek geniş bir resepsiyon hacmi ile bölgenin karakteristik eşyasını satan dükkânlar düşünülmüştür.

Giriş yanında, caddeden girilebilen ve otel holü ile irtibatlı bulunan 150 kişilik bir pastane tertiplenmiştir. Mahalli hususiyetlere göre düşünülen bu pastanenin alüminyum doğramaları sürülerek tretuvarda şemsiyeli oturma gurupları teşkil edilebilecek ve otel müşterileri hâricinde dışarıdan gelenlere de hizmet edilecektir. Otelin birinci katında, geniş terası ile Akdeniz’e ve fuar sahasına açılan 60 kişilik bir oturma salonu ve 100 kişiye servis yapabilen snack-bar, her çeşit toplanma ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmiştir. Zemin katından bu kata, giriş yanında, altında havuzu olan dekoratif bir merdivenle çıkılmaktadır. Teras katında, otelin özelliği, işletme şekli ve mahalli şartlar göz önüne alınarak teras lokantası tertip edilmiştir. Çevresi tamamen teras olan bu kısım, şahane manzarası ile Akdeniz’e ve şehrin her tarafına tamamen hâkimdir. Lokantaya hizmet eden, zengin menü hazırlama imkânlarına malik, modern mutfakla, şakuli servis çekirdeği vasıtasıyla yatak katları ve diğer salonlar da irtibatlandı. Otelde yapılan merkezi teshin ve klima sistemi ile yatak odaları ve salonlar da iklim değişikliklerini hissettirmeyen bir konfor sağlanmıştır. Otel katları, giriş yerinde resepsiyondan görülebilen iki dörder kişilik asansör ve müşteri merdiveni ile girişe irtibatlandırılmış: ayrıca bir servis merdiveni, servis asansörü ve monşarjla servis çekirdeği teşekkül ettirilmiştir.

[1]