Hagios Georgios Kilisesi

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Hagios Georgios Kilisesi

Aya Georgios Rum Ortodoks Kilisesi. Mersin kent merkezinde İstiklal ve Silifke Caddelerinin arasında bugün beyaz eşya ve ayakkabı çarşısı halini almış olan eski bit pazarı ya da resmi adıyla Zafer Çarşısı'nın yerinde bulunan tarihi kilise.

Rum iş insanı Konstantin Mavromati tarafından 4. yüzyılda yaşamış Romalı Hagios Georgios'a adanan kilise, 1885 yılında yaptırıldı. Çift çan kuleli ve merkezi büyük kubbeli yapı, döneminde kentin en büyük yapısıydı.

Kilise, Lozan Anlaşması uyarınca gerçekleşen Mübadele sonrası, kentteki Rum nüfusun büyük ölçüde azalmasıyla önce camiye çevrildi ve Zafer Camisi adını aldı. Bir süre sonra tiyatro ve sinema salonu haline getirilen yapı 1944'te yıktırıldı. Bir başka deyişle Eski Mersin’in en güzel yapılarından birisi olan Hagios Georgios Kilisesi'nin ömrü sadece 59 yıl sürebildi.

Günümüzde anıtsal iki kapısı dışında hiçbir kalıntısı bize ulaşmayan yapının malzemelerinin çoğu, aynı dönemde yapılan resmi binaların inşaatında kullanıldı.

Kilisenin zemininden sökülen mermer levhalar ile kuzey cephesinde bulunan mermer sütunlar bugün Mersin Kültür Merkezi olarak hizmet veren Halkevi binasının inşaatında kullanıldı. [1]