Hadra Hamamı

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Hadra Hamamı 1921 yılında bir Cuma günü Tahtalı Cami’den Cuma namazının selasının verildiği saatlerde açılır.Ortasında bir yıldızı kucaklayan iki hilal yontusunu oğulları Abdülkadir’le Halit,Musa ve Mehmet’le ve İbrahim’le birlikte kapının alnına yerleştirir “Kayıkçı kaptan”. Birlikte “Fatiha”okunur. Cemile hanım bu hamamın açılışından itibaren kırk gün kırk gece Mersin halkına hizmet ettiğini anlatır..Zaman,Cumhuriyet öncesidir… “Kayıkçı Kaptanın” adı Mehmet Hadra’dır. O aynı zamanda 1923 yılında doğduğu büyüdüğü ama “Türkçe”öğrenemediği mahallesinde çocuklara,gençlere bir mekteb-iptidai kazandırmak amacıyle 5000 Lira bağış yapıp gayrımüslüm bir ailenin metruk konağının kamulaştırılarak “Gazipaşa İlkokulu”olmasını sağlıyan ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından imzalı bir Bakanlar Kurulu kararı ile teşekküre mazhar olan Mehmet Hadra olacaktır. Hamamın adı “Hadra Hamamı” olur.

Hadra Hamamı

“Hadra” hamamı yıllarca evlerinde banyoları olmayan Mersin’lilere hizmet eder,sağlık sunar, temizlik sunar. Bu hamam Mersin’deki gelinlerin kına töreni eğlencelerine mekan olur.Def darbuka sesleri karışır ince zılğıtların arasına ve kubbelerden 160 sokağa,oradan Mersin’e taşar..Mersin’e konuçlanmış Deniz Harb Okulunun ,Astsubay Hazırlama Okulunun, Mehmetçiklerin ihtiyaçlarını karşılar bedelsiz.

Hadra Hamamı’nın Akdeniz Belediyesine mülkiyeti Kiremithane mahallesi eşrafı Sn.Burhan Kanun tarafından sağlanmıştır.İlk restorasyonu CHP’li Belediye Başkanı Sn.Kenan Yücesoy tarafından başlatılmıştır. bugün Kültür ve Sanat Evi olarak kullanılmaktadır.

https://www.yumuktepe.com/bir-yildizi-kucaklayan-iki-hilal-vahap-kokulu/